TERAZ REALIZOWANE

UNDERGROUND RAILROAD
INNI PRZEWOŹNICY
SPONSORZY

Sprawozdanie merytoryczne za rok 2010.

1.
OŁÓWKIEM I PĘDZLEM 2 - kontynuacja warsztatów plastycznych z roku 2009, w programie: kwiecień – studium detalu w martwej naturze (ołówek, pastele), malarstwo martwej natury (kwiaty); maj - studium anatomiczne człowieka, szkice zwierząt (tusz, pastele, ołówek); czerwiec - plenery malarskie na terenie Rabki - Zdrój (zabytkowa architektura). Zakończeniem projektu była zbiorowa wystawa w Galerii Pod Aniołem.
Termin: kwiecień – październik 2010.
Miejsce: siedziba Stowarzyszenia Lokomotywa, plenery oraz Galeria Pod Aniołem.
Współpraca: UMiG Rabka-Zdrój.
Ilość uczestników: 13 osób (odpłatne).

2.
SZTUKA KOMPROMISU - wieczór kabaretowy Inicjatywy Aktorskiej „PodRabcie”, Krystyny Kois i Cezarego Skrockiego aktorów Teatru Lalek Rabcio, którzy przygotowali program rozrywkowy dla dorosłych. Zaprezentowali kabaretowo-liryczne podejście do stosunków męsko-damskich, wzbogacone piosenkami śpiewanymi przy akompaniamencie rabczańskiej pianistki Jadwigi Kroker. Termin: 23.04.2010
Miejsce: Teatr Lalek Rabcio.
Współpraca: Inicjatywa Aktorska PodRabcie, Teatr Lalek Rabcio.
Patronat medialny: Podhale 24.pl Ilość uczestników: około 100 osób (wstęp wolny)

3.
KRAINA KOLORÓW: WARSZTATY PLASTYCZE DLA DZIECI OD 3 DO 13 LAT – cykl 16 wakacyjnych spotkań, każde z odrębnym tematem malarskim zaczerpniętm z podań i legend. W trakcie zajęć dzieci zostały zapoznane z podstawami technik malarskich (nauka posługiwania się i właściwego doboru narzędzi), sztuką tworzenia kolorów z barw podstawowych, kompozycji obrazów na dużych przestrzeniach, zasadach proporcji, tonacji barw obrazu oraz poznawały historie związane z regionem Podhala i Małoposki, których tematyka służyła im jako inspiracja do tworzenia prac. Zakończeniem projektu była zbiorowa wystawa w Muzeum im. Wł. Orkana.
Termin: lipiec – wrzesień 2010. Miejsce: siedziba Stowarzyszenia Lokomotywa, Muzeum im. Wł. Orkana.
Współpraca: Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, Muzeum im. Wł. Orkana. Wolontariat: 2 osoby.
Ilość uczestników: 128 osób (odpłatne).

4.
SKARBY UZDROWISKA RABKA – happening uliczny dla dzieci, zorganizowany w ramach imprezy Święto Rabczańskiej Solanki. Dzieci pod kierunkiem prowadzących malowały obrazy – impresje z wakacji w Rabce, na specjalnie przygotowanych przestrzennych bryłach geometrycznych różnych wielkości i kształtów. Termin: 7.08.2010 Miejsce: deptak przed Zakładem Przyrodoleczniczym. Współpraca: Uzdrowisko Rabka S.A., UMiG Rabka-Zdrój, Fundacja Rozwoju Regionu Rabka + prywatni sponsorzy. Patronat medialny: Podhale 24.pl, Dziennik Polski, Tygodnik Podhalański. Wolontariat: 2 osoby. Ilość uczestników: około 150 osób (wstęp wolny).

5.
TYMON & THE TRASISTORS / JOTHABELSI - koncert Tymona Tymańskiego, jednego z najoryginalniejszych i najbardziej twórczych artystów współczesnej niezależnej sceny muzycznej w Polsce połączony z projekcją filmu JotHaBelsi, autorskiego dzieła sopockiego artysty, performera, muzyka i reżysera Jarka Czarneckiego ukrywającego się pod pseudonimem Elvin Flamingo. JotHaBelsi jest portretem trójmiejskiego środowiska muzycznego w formie opowieści o nieistniejącej i fikcyjnej idei/grupie JHB. Film zaprezentowany został po raz pierwszy w naszym regionie. Dodatkowymi wydarzeniami w programie były koncerty młodych zespołów pełniących rolę supportów przed występem Tymon & The Transistors: TheSound z Rabki-Zdrój oaz Okinekopeszte z Krakowa.
Termin: 20.08.2010 Miejsce: Kino Śnieżka. Współpraca: Uzdrowisko Rabka S.A., MOK Rabka-Zdrój + prywatni sponsorzy.
Wolontariat: 5 osób.
Patronat medialny: Podhale 24.pl
Ilość uczestników: około 200 osób (bilety + zaproszenia).

6.
FESTIWAL ANIMACJI TEATRALNEJ I FILMOWEJ: FATIF 2010 - IV edycja Festiwalu Animacji Teatralnej i Filmowej FATiF , którego unikatowa formuła zakłada łączenie teatru lalkowego z filmem animowanym oraz innymi pokrewnymi dziedzinami jak sztuki wizualne, teatr tańca, muzyka na żywo. Ta idea czyni festiwal FATiF wyjątkowym w skali międzynarodowej, a tym bardziej polskiej, wypełnia lukę na imprezy zajmujące się sztuką współczesną na terenie Podhala, jest w stanie podkreślić wyjątkowy charakter uzdrowiska Rabka-Zdrój, łącznie z bogatym i wieloletnim dorobkiem Teatru Lalek „Rabcio”. Gościliśmy znakomitości ze świata kultury i sztuki, twórców i teoretyków zarówno filmu animowanego i teatru lalkowego z Polski i Austrii.
Termin: 6 - 12.09.2010 Miejsce: Teatr Lalek Rabcio, Kino Śnieżka, Galeria Pod Aniołem, deptak przed Zakładem Przyrodoleczniczym. Współpraca: Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego, UMiG Rabka-Zdrój, Teatr Lalek Rabcio, MOK Rabka-Zdrój, Stowarzyszenie Rotunda i prywatni sponsorzy. Patronat medialny: TVP Kultura, Radio Kraków, Independent.pl, Podhale 24.pl Wydarzenia:
2 konkursy o charakterze ogólnopolskim, liczba uczestników: 50
3 cykle warsztatów trwających 4 dni, 3 prowadzących, liczba uczestników: 45
20 pokazów filmowych, w tym filmy dlugometrażowe i zestawy filmów krótkometrażowych
15 spektakli
4 koncerty
2 wykłady ilustrowane
1 wystawa
Uczestnicy:
Łączna liczba uczestników wydarzeń: 2525
Liczba artystów zaangażowanych w realizację zadania: 27
Liczba osób (poza artystami i wolontariuszami) zaangażowanych w realizację zadania: 13
Liczba Wolontariuszy zaangażowanych w realizację zadania: 20
(bilety, zaproszenia, wstęp wolny)

7.
ORGANIZACJE POZARZĄDOWE NA RZECZ ROWOJU GMINY RABKA - debata publiczna z udziałem przedstawicieli III sektora, przedstawicieli samorządu, kandydatów w wyborach samorządowych oraz środowisk związanych zawodowo z kulturą i sportem. Spotkanie miało charakter otwartej dyskusji na temat rozwoju i unowocześnienia oferty kulturalnej, sportowej i prospołecznej w gminie Rabka. Stworzyło możliwość wymiany doświadczeń środowisk zaangażowanych prywatnie i zawodowo w życie lokalnej społeczności. Członkowie Stowarzyszenia Lokomotywa dzięki organizacji publicznej debaty zainicjowali powstanie projektu powołania Gminnej Rady Działalności Pożytku Publicznego w Rabce-Zdrój.
Termin: 22.10.2010 Miejsce: Teatr Lalek Rabcio.
Współpraca: Mariusz Myśliwy, Marek Karnecki.
Ilość uczestników: około 40 osób (wstęp wolny).

8.
GURZUF - koncert białoruskiego duetu, Egora Zabelova i Artioma Zalesskyego, których muzyka przedstawia ciekawe trendy w niezależnej, „offowej” kulturze tego kraju. Twórczość grupy to niezwykle oryginalna i wybuchowa mieszanka muzyki klasycznej, jazzu, wschodniego folku a nawet punk rocka i hip hopu. Zespół zaprezentował materiał ze swej debiutanckiej płyty „Non-existent movie”. Uzupełnieniem koncertu był występ zespołu TheSound z Rabki-Zdrój, który pełnił role supportu.
Termin: 22.10.2010 Miejsce: Teatr Lalek Rabcio.
Współpraca: sponsor prywatny.
Ilość uczestników: około 100 osób (bilety + zaproszenia).

9.
NOWOTARSKI DZIEŃ WOLONTARIUSZA – projekt zrealizowany przez MOK Nowy Targ, przybliżający i propagujący ideę Wolontariatu oraz aktywne organizacje pozarządowe działające na terenie Powiatu nowotarskiego. Organizator umożliwił zaprezentowanie się organizacjom, które skutecznie pozyskują Wolontariuszy do pracy przy realizacji projektów. Stowarzyszenie Lokomotywa znalazło się w gronie 8 wyróżnionych organizacji pozarządowych, ktore wzięły udział w wystawie oraz przygotowały swoje stoiska. Projekt składał się z 2 części:
WOLONTARIAT A JEDNAK SIĘ KRĘCI
: wystawa poświęcona działalności organizacji pozarządowych, Termin: 5.11. – 6.12.2010
NOWOTARSKI DZIEŃ WOLONTARIUSZA – FINAŁ
: rozstrzygnięcie konkursów na esej dla młodzieży, „Aktywny 2010”, „Nowotarski dobroczyńcza 2010”, spotkanie ze Stowarzyszeniem Wiosna – przedstawienie akcji „Szlachetna paczka”, przedstawienie publikacji „Informator 2010. Organizacje pozarządowe z terenu miasta Nowego Targu i Powiatu nowotarskiego”, stoiska organizacji pozarządowych. Termin: 6.12.2010 Miejsce: MOK Nowy Targ. Patronat medialny: Tygodnik Podhalański, Góral Info, Dziennik Polski, Podhale 24.pl, NTVK. Ilość uczestników: około 200 osób (wstęp wolny).

10.
WINTER FREESTYLE COMPETITION 2010 – pierwsze zimowe mistrzostwa w yoyoingu w Polsce. 2 dniowe zawody sportowe, które przyciągnęły czołówkę krajowych zawodników. Wydarzenie wzbogacone prezentacją filmów o yoyoingu oraz koncertami lokalnych zespołów i wykonawców rockowych i hip hopowych. Termin: 10 - 11.12.2010 Miejsce: Teatr Lalek Rabcio. Współpraca: UMiG Rabka-Zdrój + prywatni sponsorzy. Patron medialny: Wrota Małopolski, Rabka.pl, Independent.pl, Kulturatka.pl, Co jest grane.pl, Tygodnik Podhalański, TV Małopolska. Wolontariat: 14 osób. Ilość uczestników: około 300 osób (wstęp wolny + bilety).