TERAZ REALIZOWANE

UNDERGROUND RAILROAD
INNI PRZEWOŹNICY
SPONSORZY

Spawozdanie merytoryczne za rok 2009.
1. FERIE Z OŁÓWKIEM - dwutygodniowe warsztaty plastyczne skierowane do dzieci i młodzieży prowadzone przez 2 rabczańskich artystów Moniką Rzoncę oraz Łukasza Papieża. Zajęcia obejmowały 2 cykle warsztatów: rysunek i malarstwo akwarelowe oraz mural i sztuka graffiti. Termin: luty 2009. Miejsce: Galeria Pod Aniołem. Współpraca: UMiG Rabka-Zdrój, MOK Rabka-Zdrój. Ilość uczestników: 28 osób (wstęp wolny).

2. LOKOSPRZĄTANIE – 2-dniowa ekologiczna kampania społeczna połączona z koncertem zespołu LocoStar. Stowarzyszenie Lokomotywa zachęcało mieszkańców do sprzątania miasta akcją pn. "Lokosprzątanie - weź udział w sprzątaniu - odbierz darmowy bilet na koncert Loco Star !" oraz propagowało przyjazny środowisku styl życia przypominając o przeprowadzonej w ubiegłym roku akcji "Jestem zielony". Zespół LocoStar zaprezentował materiał z nowo wydanej płyty „Herbs”. Termin: 25-26.04 2009 Miejsce: miasto Rabka-Zdrój (kampania informacyjna), teren rzeki Poniczanka (akcja bezpośrednia), Teatr Lalek Rabcio (koncert). Współpraca: MOK Rabka-Zdrój, Teatr Lalek Rabcio, Polski Związek Wędkarski - Oddział Rabczański. Ilość uczestników: 60 osób (sprzątający + bilety).

3. OŁÓWKIEM I PĘDZLEM - cykl warsztatów z podstaw rysunku, martwej natury, malarstwa akwarelowego, anatomii i malarstwa w plenerze prowadzone przez rabczańską artystkę Monikę Rzoncę. Zajęcia rozpoczęły się w kwietniu i zakończyły we wrześniu 2009. Podsumowaniem pracy studentów (od 6 do 60-latków) była wystawa w Galerii Pod Aniołem. Termin: kwiecień - wrzesień 2009 (warsztaty), 24.10.2009 (wernisaż). Miejsce: Galeria Pod Aniołem oraz plenery. Współpraca: UMiG Rabka-Zdrój, MOK Rabka-Zdrój. Ilość uczestników: 20 osób (wstęp wolny).

4.KOXX FIGHTERS 3 - impreza łącząca Międzynarodowe Zawody w Trialu Rowerowym, 2-dniowy Piknik Muzyczny oraz wybory Miss Rabka-Zdrój 2009. Wszystkie wydarzenia odbywały się w centrum Rabki, w amfiteatrze i na deptaku– głównej promenadzie wokół amfiteatru. Impreza zaplanowana została na zdrowy, rodzinny i sportowy start w wakacyjny sezon turystyczny. Jej głównymi celami było uatrakcyjnienie oferty sportowej i kulturalnej na terenie gminy oraz promocja miasta Rabka-Zdrój na terenie Polski i poza jej granicami. Pomysłodawcami zawodów rowerowych byli rabczanie, bracia Piotr i Paweł Reczkowie, członkowie Koxx Team, utytułowani, wielokrotni zdobywcy trofeów światowych i krajowych. Była to trzecia edycja imprezy i tym razem zawody zaliczone zostały do Pucharu Polski. Widowiskowe skoki rowerzystów na ekstremalnych torach przeszkód przyciągnęły rzesze widzów i około 100 zawodników z kraju i zagranicy. Kolejną atrakcją imprezy były wybory Miss Rabka-Zdrój 2009 - otwarty konkurs piękności. W jury znalazło się wielu znaczących gości z regionu. W ramach Pikniku Muzycznego odbyły się dwa wieczory koncertowe na których wystąpili: Abradab, Big Fat Mama, Konopians, Dubska. Wystąpiły również zespoły z naszego regionu: Driver, Copypaste, Meness oraz Guma. Nie zabrakło imprez towarzyszących, jak pokaz fitness, pokazy szkoły tańca, pokaz breakdance oraz pokazy mody. Przeprowadzono 2 programy edukacyjne: promowanie ekologicznego stylu życia - nauka segregowania odpadów i pokazy udzielania pierwszej pomocy. Wstęp na wszystkie imprezy był bezpłatny. Program skonstruowany został w ten sposób by odpowiadał przedstawicielom każdego pokolenia i miał charakter imprezy rodzinnej.

Termin: 27-28.06.2009 Miejsce: Amfiteatr oraz teren deptaków. Współpraca: Koxx Team, UMiG Rabka-Zdrój, MOK Rabka-Zdrój, GOPR Rabka-Zdrój, Maltańska Służba Medyczna oddz.Mszana Dolna, Intellect.pl + prywatni sponsorzy. Patronat medialny: TVP Kraków, Patio TV, MoveOut, Rabka.pl, Fabryka Zespołów, Podhale 24.pl. Wolontariat: 25 osób. Ilość uczestników: około 5000 tysięcy (wstęp wolny).

5. SPOTKANIE Z BYKIEM - wernisaż wystawy prac graficznych (akwaforta i akwatinta) oraz ilustracji w temperze rabczańskiej artystki Moniki Rzoncy czynna od 13 lipca do 13 sierpnia 2009. Termin: 11.07.2009 Miejsce: Galeria Pod Aniołem. Współpraca: MOK Rabka-Zdrój. Ilość uczestników: około 50 osób (wstęp wolny).

6. MARCIN MASECKI - solowy koncert jednego z najzdolniejszych i najoryginalniejszych pianistów jazzowych młodego pokolenia (m.in. I nagroda i złoty medal w I Międzynarodowym Konkursie Pianistów Jazzowych w Moskwie 2005 a także wiele innych nagród i wyróżnień).W programie występu znalazły się kompozycje J.S.Bacha oraz utwory własne artysty pochodzące z nowo wydanej płyty „Bob”. Koncert odbył się w ramach obchodów Dni Starostwa Powiatowego. Termin: 11.07.2009 Miejsce: Muzeum im.Wł.Orkana (zabytkowy kościół). Współpraca: Starostwo Powiatowe Nowy Targ, Muzeum im. Wł. Orkana. Patron honorowy: Starosta Powiatowy. Patronat medialny: Podhale 24.pl Wolontariat: 5 osób. Ilość uczestników: około 80 osób (wstęp wolny).

7. BAJZEL - koncert multiinstrumentalisty ukrywającego się pod pseudonimem Bajzel grającego muzykę post punkową, psychodeliczną. Występ promujący najnowszy album artysty „Miłośnie” wydany przez prestiżową niezależną wytwórnię Biodro Records Tymona Tymańskiego. Termin: 01.12.2009 Miejsce: Pizzeria Maleńka. Współpraca: Pizzeria Maleńka. Patronat medialny: Podhale 24.pl Wolontariat: 5 osób. Ilość uczestników: około 50 osób (bilety + zaproszenia).